Όλα όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση στη Δόριζα για τις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες αποθήκευσης ΑΠΕ
Για σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον έγινε, μεταξύ άλλων, λόγος με στοιχεία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν.

ΔΟΡΙΖΑ SOS - Η παρουσία πολλών κατοίκων και φίλων της Δόριζας, ειδικών επιστημόνων, πολιτικών προσώπων και κινημάτων πολιτών (Save Πάρνωνας και SOS Μαίναλο) το κυριακάτικο πρωινό της 5ης Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του προέδρου Αποστόλη Λυμπερόπουλου έδειξε όχι μόνο τη σοβαρότητα που απαιτείται να έχουμε απέναντι στην διάβρωση του περιβάλλοντος, αλλά και την αναγκαιότητα της συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας και τον τόπο μας.
Η πυρηνικός ιατρός κ. Χάρις Γιαννοπούλου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, ενημέρωσε για τις επιπτώσεις των αιολικών εγκαταστάσεων στην υγεία των ανθρώπων ιδιαίτερα για τα προβλήματα που προκαλεί ο χρόνιος θόρυβος χαμηλών συχνοτήτων "Υπόηχοι" (ταχυκαρδίες, εμβοές, αυπνίες, πονοκέφαλοι ίλιγγοι, κόπωση, διαταραχές ύπνου) και από τα κατεστραμμένα πτερύγια που δεν ανακυκλώνονται και παραμένουν επί του εδάφους μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ΄ επέκταση τη διαβίωση.

Εντυπωσιακά ήταν και τα στοιχεία για τις μπαταρίες (λιθίου) αποθήκευσης ενέργειας, πρωτίστως στην υγεία μας σε περίπτωση ανάφλεξης, με παραδείγματα της τοξικότητας και των επικίνδυνων για την υγεία τοξικών και δηλητηριώδων στοιχείων που απελευθερώνονται όπως είδαμε στην πρόσφατη μεγάλη ανάφλεξη στην Καλιφόρνια στις 16 Ιανουαρίου 2025.
Ο κ. Τάκης Παπούλιας, φυσικός, και πλέον ειδικός στο θέμα των συσσωρευτών λιθίου, αφού μας υπενθύμισε την καταστροφική επίπτωση έστω και μιας καθόλου σπάνιας έκρηξης, δίνοντας παραδείγματα ανά τον κόσμο με τέτοιου τύπου “ατυχήματα”. (Μελβούρνη, Νότια Κορέα, Καλιφόρνια), αναφέρθηκε στο ιστορικό αδειοδοτήσεων μπαταριών αποθήκευσης στη Δόριζα, που εντόπισε από το 2022 έναντι των οποίων έχει προσφύγει το χωριό στο ΣτΕ.
Η τελευταία αδειοδότηση εντοπίστηκε τυχαία από τον ίδιο και αφορά μικρής κλίμακας βιομηχανική εγκατάσταση δίπλα από την πηγή υδροδότησης της Δόριζας, σε ελάχιστη απόσταση από τις κατοικίες μας και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μας. Πρόκειται για αδειοδότηση μπαταριών την οποία αιτήθηκε και πήρε από τη ΡΑΕ ο συντοπίτη μας Αντώνης Η. Μπακογιάννης.
Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης και συντονιστής της εταιρείας προστασίας και ανάπτυξης Μαινάλου, ενημέρωσε για τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινωνίες και τις πάμπολλες μελέτες που καταδεικνύουν ακύρωση της τουριστικής ανάπτυξης.
Ανέλυσε επίσης την επικινδυνότητα των συσσωρευτών λιθίου και ανέφερε ότι το τοξικό νέφος σε περίπτωση ανάφλεξης, πλήττει περιοχές ακόμα και σε ακτίνα άνω των 10 χιλιομέτρων. Όσον αφορά δε τα καταγεγραμμένα ατυχήματα σε όλο τον κόσμο αυτά είναι δεκάδες κάθε έτος και συνοδεύονται από εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών.
Τέλος, εξήγησε ότι ο σκοπός της υπερεγκατάστασης των ΑΠΕ δεν αποσκοπεί στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας αφού οι δυνατότητες εγχώριας απορρόφησης ρεύματος από ΑΠΕ έχουν υπερκαλυφθεί ήδη από το 2023, ενώ ακόμα και αν οι ΑΠΕ είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα, αυτό θα απαιτούσε πάνω από 250 χρόνια για να συμβεί.
Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο ίδιος ο συντοπίτης μας επενδυτής μπαταριών Αντώνης Η. Μπακογιάννης για να μας διαβεβαιώσει ότι είναι διατεθειμένος να καλύψει τη γεωλογική έρευνα του υδροφόρου ορίζοντα, δίπλα από την μοναδική πηγή ύδρευσης της περιοχής, εάν το επιθυμούμε και πως στις μπαταρίες του θα υπάρχουν αισθητήρες για τυχόν διαρροή αερίων. Στο σημείο αυτό το κοινό απηύδησε και επιτέθηκε λεκτικά στον επιχειρηματία φωνάζοντας ότι για να έχουμε ανάγκη από νερό, πρέπει πρώτα να έχουμε οξυγόνο!
Επικράτησε ένταση στην αίθουσα και ξεκίνησε η αποχώρηση, ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ομόφωνη η αντίρρηση των κατοίκων στα έργα αυτά. Σύντομα θα ακολουθήσουν όπως μαθαίνουμε, στοχευμένες δράσεις για να αποκλειστεί δια παντός η πιθανότητα εγκατάστασης των μπαταριών, είτε του κ. Μπακογιάννη, είτε οποιουδήποτε άλλου επιχειρηματία –μονοπρόσωπης ή πολυπρόσωπης εταιρείας επιδιώξει να τοποθετήσει βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη γη που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας.
Nα σημειωθεί ότι η περιοχή έχει ήδη επιβαρυνθεί με εγκεκριμένες άδειες ......σε δύο σημεία – τη θέση Ντουράνια και την είσοδο του χωριού, σε απόσταση 300 μέτρων από τις πρώτες κατοικίες.