Συγχώνευση ΔΕΥΑ: Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης- Ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου
Τι αναφέρει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης για την, λεγόμενη, "συγχώνευση" των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, υπό διαβούλευση καλείται: Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Από αρκετές πλευρές, έχει χαρακτηρισθεί ως το "πρώτο βήμα" για την παραχώρηση (και) των υδάτινων πόρων της χώρας σε ιδιώτες. Πιθανολογείται δε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση του κόστους για τους πολίτες.
Η θέση του Δημάρχου Τρίπολης
Ο κύριος Τζιούμης ανέφερε την αντίδραση που αντιμετώπισε, εκ μέρους όλων των ΔΕΥΑ της χώρας, η πρώτη πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου, που προέβλεπε μια ΔΕΥΑ σε κάθε Περιφέρεια ή την επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ (οι αντίστοιχες επιχειρήσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη).
Αυτή τη στιγμή, προβλέπεται μια ΔΕΥΑ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Νομό), και "εθελοντική συγχώνευση" των επιχειρήσεων αυτών. Οι Δήμοι, όμως, που θα επιλέξουν τη συγχώνευση, θα λάβουν χρήματα για να εξοφλήσουν χρέη των επιχειρήσεων προς τις αντίστοιχες ενέργειας. Ο Δήμαρχος Τρίπολης τόνισε πως η πρόταση των Δήμων "δεν ελήφθη ποτέ σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο".
Επίσης, ανέφερε μια σειρά από ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται από το νομοσχέδιο, όπως το, εν γένει, αυξημένο κόστος ενέργειας, η υποστελέχωση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και η μη ολιστική αντιμετώπιση της διαχείρισης του ύδατος- το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει μόνο το νερό ύδρευσης, το 12% δηλαδή των συνολικών αποθεμάτων.
"Πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο", είπε ο Δήμαρχος Τρίπολης, επισημαίνοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκθεση της ΚΕΔΕ για το θέμα. Εκπρόσωπος των εργαζομένων ζήτησε τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας πως "μας κάλυψε ο κύριος Δήμαρχος".
Η θέση του Γιάννη Σμυρνιώτη
"Είναι ένα σοβαρό θέμα, που έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά. Επιχειρήθηκε το 2011 να γίνει μια ολιστική αντιμετώπιση των υδάτων. Φαίνεται πως αυτή η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε και, πλέον, δεν μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της ολιστικής αντιμετώπισης της διαχείρισης των υδάτων", είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.
"Το ζητούμενο είναι να έχεις ποιοτικό νερό και φθηνό. Εμείς, έχουμε, κατά κάποιο τρόπο αυτή τη δυνατότητα, λόγω πηγών, άλλοι Δήμοι έχουν πρόβλημα. Το Υπουργείο δεν φαίνεται ν' αντιμετωπίζει σε βάθος το θέμα. Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το πως πρέπει να τοποθετηθούμε εμείς, ως ΔΕΥΑ Τρίπολης. Πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μπούμε σε περιπέτειες."
Η θέση του Βαγγέλη Γούργαρη
"Είναι ένα νομοσχέδιο, δεν είναι...σενάρια, κ. Δήμαρχε", ανέφερε ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης", σύμφωνα με τον οποίο (το νομοσχέδιο) "βάζει ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση του νερού και σε αυξήσεις στην τιμή του, ενώ παράλληλα θα υποβαθμιστούν και οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές".
Βασικά σημεία τοποθετήσεων άλλων Δημ. Συμβούλων
Κώστας Κατσαφάνας (παράταξη Τζιούμη): Αυτό που είδα είναι πως το νομοσχέδιο έχει τακτοποιήσει, μια χαρά, τους φόρους. Με παραξένεψε πως προσπαθούν να γίνει, με κάθε τρόπο, η συνένωση. Θέλω να ρωτήσω, για την Αρκαδία, πως είναι δυνατόν να γίνουν αυτές οι συνενώσεις; Εδώ έχουμε κάποιες πηγές και κάποιες γεωτρήσεις- με τις τελευταίες να είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν. Δεν αντιμετωπίζεται, επίσης, το θέμα της άρδευσης. Θεωρώ πως είναι πάρα πολύ δύσκολο, σ' επίπεδο νομού, να μας εξυπηρετήσει.
Γιάννης Κατσίρης (παράταξη Σμυρνιώτη): Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ προέκυψε πως έχουν μεγάλα χρέη οι ΔΕΥΑ νησιωτικών περιοχών. Θα πρέπει να δούμε το νερό, συνολικά. Αυτό που συμβαίνει στο Δήμο μας είναι πως οι βασικές πηγές υδροδότησης βρίσκονται σε άλλο Δήμο, αυτόν της Γορτυνίας. Το νομοσχέδιο δεν κρύβει μόνο κινδύνους, είναι και μια ευκαιρία. Θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με το Δήμο Γορτυνίας πως η Τρίπολη δεν θα έχει προβλήματα την επόμενη μέρα. Το νομοσχέδιο έχει και θετικά σημεία.
Βασίλης Ψυχογιός (παράταξη Σμυρνιώτη): Είναι σημαντικό να καταλήξουμε πως θ' αντιμετωπίσουμε το θέμα μέσω συλλογικών οργάνων. Το σχέδιο νόμου ξεκινά από το ότι οι Δήμοι είναι ευάλωτοι ως προς τη δημιουργία χρεών προς τις ΔΕΥΑ. Ένας στόχος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να είναι κι αυτός: Η αύξηση της ικανότητας του Δήμου ως προς την εισπραξιμότητα. Επίσης, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, εφόσον πάμε σε συνενώσεις, πως θ' αποτιμηθεί η υλικοτεχνική υποδομή κάθε Δήμου αλλά και το προσωπικό.
Σωτήρης Παπαδημητρίου (παράταξη Σμυρνιώτη): Το νομοσχέδιο είναι κατάπτυστο! Δεν μπορεί να νομοθετεί άλλο Υπουργείο, εκτός από το Εσωτερικών, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι casus beli! Σε μια συνάντηση, ο κύριος Σκυλακάκης, έδειξε πως καθόλου δεν ενδιαφέρεται για την ευρωστία των ΔΕΥΑ, αλλά μόνο να εκμεταλλευτεί τα οφέλη που προκύπτουν από τη διαχείριση του νερού. Θεωρώ πως πρέπει να είμαστε απόλυτα, κάθετα αρνητικοί.
Γεωργία Παναγοπούλου (παράταξη Τζιούμη): Οι Δήμοι είναι ένας θεσμός διεκδίκησης αλλά και επίλυσης προβλημάτων. Το νερό πρέπει να είναι διαχειρίσιμο από τους Δήμους. Δεν απέκλεισε κανένας διαδημοτικές συνεργασίες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι, πάντα, προς όφελος των δημοτών. Μήπως θα έπρεπε η ΔΕΥΑ Τρίπολης να ενταχθεί στο Δήμο;